Mi az a pánikbetegség?

Mi a pánik? Hogyan alakul ki a pánikroham? Mi a pánikbetegség? Kit tekinthetünk pánikbetegnek? Indokolt-e a gyógyszeres kezelés? Milyen pszichoterápiás eljárások alkalmazhatók a pániktünetek enyhítésére? Meggyógyítható-e a pánikbeteg pszichoterápiás kezeléssel? Mi az a kognitív viselkedésterápia? Mire alapozzák a kutatók a pánik kognitív elméletét? Milyen agyi funkciók kerülnek ellentmondásba a szorongásos pánikzavar kialakulásakor? Válhat-e krónikussá a pánikbetegség? Mi az agorafóbia? Hogyan kezelhetők a fóbiás betegségek? Tudunk-e olyan betegekről, akik hosszan tartó, gyógyíthatatlannak látszó állapotból jutottak el a teljes tünetmentességig? Ismerünk e hírességeket a gyógyult pánikbetegek között? – ilyen és hasonló kérdésekre keressük a választ honlapunkon.

Melyek a pánikbetegség sajátosságai?

A félelem hasznos és természetes reakció veszély esetén. Ha olyan helyzetekben érzünk enyhe félelmet, amik valójában nem veszélyesek, akkor szorongás alakul ki. És ha a félelem érzése nem csupán enyhe, hanem egyre erősödik, akkor pánikrohamról beszélünk. Pánikbetegeknél a félelem olyankor kapcsol be, amikor nincs rá szükség. Olyan, mint egy rosszul működő riasztó.

A pánikroham nem olyan szintű félelem, mint például egy vizsgadrukk. Sokkal erősebb annál, és sokkal tovább tarthat. Nem lehet annyival elintézni, hogy mindenki szokott néha szorongani vagy izgulni.

Mivel kiszámíthatatlan, hogy a pánikroham mikor fog jelentkezni, az ember egyre több olyan helyzetet kerülni kezd, ami hasonlít azokhoz, amikben már volt pánikrohama. Majd azokat a helyzeteket is kerülni kezdi, amikről azt gondolja, hogy esetleg pánikot váltanak ki, és kialakul az agorafóbia. Nem ritka, hogy odáig jut valaki az elkerülésben, hogy a lakásából sem tud kilépni.

A gond az elkerüléssel az, hogy túl jól működik. A pánikroham rendkívül kellemetlen élmény, az elkerülés pedig azonnal csökkenti a félelem és a szorongás érzetét. Így az ember hamar megtanulja, hogy elkerüléssel oldja meg a kellemetlen érzéseket kiváltó helyzeteket.

Mihelyt azonban az elkerülés öröme lecseng, elkezdi önmagát vádolni azért, hogy nem képes megbirkózni a félelmeivel, és nem képes teljes életet élni. És minél több helyzetet kell elkerülni, annál kisebb az esélye a teljes, boldog és eredményes életnek. A pánikbeteg kimarad rengeteg olyan örömet okozó tevékenységből, ami mások számára magától értetődő: egy film a moziban, bevásárlás, séta a városban, nyaralás, vagy nyugodt pihenés otthon.

Az elkerülés tehát tovább erősíti a bizonytalanság és félelem érzését amiatt, hogy az ember képtelen megbirkózni a nehézségekkel, és az élete irányítása kicsúszott a kezéből. Az efölött érzett szorongás bűntudathoz és depresszióhoz vezethet.

A jó hír az, hogy ez az ördögi kör megtörhető. A pánikbetegség és agorafóbia egy hibás tanulási folyamat során alakul ki, és ezek a tanulással létrejövő gondolati kapcsolatok feloldhatók. A gondolkodás átalakításával és kitartóan végzett helyzetgyakorlatokkal a rossz rögzülések kijavíthatók, és a mindennapi élet eredeti minősége visszaállítható.

Ebben szeretnénk Önnek segítséget nyújtani, mert hisszük, hogy a bénító félelmek nélküli, alkotó élet az egyik legfontosabb emberi képességünk.

Hívjon, írjon, jelentkezzen programunkra,hogy Önnel együttműködve segíthessünk!


Ajánló oldalak:

Share

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük