Pánikbetegség kezelése gyógyszer nélkül

Visszatérő kérdés a pácienseink részéről, hogy gyógyszer nélkül elmúlhat-e a pánikbetegség, az agorafóbia.

Az általunk alkalmazott módszerhez nem szükséges gyógyszeres kiegészítő kezelés, mert közvetlenül a félelmet keltő gondolatokkal és helyzetekkel foglalkozunk. Ha a gyógyszer elnyomja ezeket a szorongásokat és gondolatokat, az nem teszi könnyebbé a terápiát.
Tudjuk, hogy nagyon kellemetlen ezeket a félelmeket átélni. Nagyon nehéz azzal a gondolattal nekiindulni egy-egy foglalkozásnak, hogy előre tudja a páciens, hogy rossz érzés lesz felszállni a buszra az oktatóval, vagy lemenni a metróba. De ezek a szorongások akkor múlnak el, ha sikerül megtapasztalni azt, hogy oldódik a félelem, és hogy nem egy bevett pirulától oldódik, hanem a végigcsinált gyakorlattól.

Ezzel együtt senkit nem beszélünk le szorongásoldó gyógyszerről. Vannak helyzetek, amikor túl nehéz volna enélkül, és semmiképp nem szégyen szedni őket. De magához a kognitív viselkedésterápiához nem szükségesek.

Share

One thought on “Pánikbetegség kezelése gyógyszer nélkül

  1. Üdvözlöm akkor önök azt mondják hogy olyan közegben kell megfordulni minél többet ami eddig gondot okozott,pl tömeg,bezárt kis helység?vagy mind az amitöl eddig féltem és ami kiváltoota a pánik rohamot?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük