Szabadulós játék pánikbetegeknek

Budapestet ellepték a szabadulós játékok. Lépten-nyomon olyan helyekre bukkanunk, ahol pincékbe zárnak embereket, akik aztán Da Vinci Titkai, Hasfelmetsző Jack és egyéb tematikájú rejtvényeket megfejtve szabadulnak ki a katakombákból – vagy maradnak ott örök időkre, hogy csontvázként ijesztgessék a később érkezőket (na jó, ezt talán nem).

Adódik az ötlet: mi lenne, ha klausztrofóbiával (is) küzdő pánikbetegek próbálnák ki a játékot. Jó lenne ez nekik? Nos, ha jó a társaság, szórakoztató a feladat, és megfelelő az előkészítés, akkor lehet, hogy nem is olyan elviselhetetlen az egész… És ami nem mellékes: a sikerélmény hatására jó eséllyel hosszabb távon is oldódik a szorongás.

szabadulos jatekTapasztalatunk szerint nemcsak a bezártságtól való félelem csökken ilyenkor, hanem más olyan helyzetekre is kihat az élmény, ami általában szorongást okoz. Ennek két oka is lehet: egyrészt a felkészülés során olyan módszereket tanítunk, ami más helyzetekben is alkalmazható, másrészt egy sikerrel vett nehéz akadály megérdemelten dobja meg az önbizalmat.

A szabadulós játékra való felkészítés 2-3 alkalmat vesz igénybe: ezalatt röviden áttekintjük az eddig átélt hasonló és ijesztő helyzeteket (liftbe való beszorulás, közlekedési dugó, sorban állás, és a többi hasonló, amik pánikrohamot szoktak okozni), és kibogozzuk, hogy milyen félelmek, milyen gondolatok játszanak itt szerepet. Utána megbeszéljük, hogy miért is akarunk lemenni abba a borzalmas pincébe, és mit várunk ettől az egésztől. Majd 3-4 pánikbeteg összegyűlik valamelyik szabadulós helyen, persze velünk együtt, bezáratjuk magunkat, és jöhet a fejtörő….

Másnap aztán lehet büszkélkedni, hogy ez is sikerült, és hogy milyen érdekes volt más pánikbetegekkel találkozni, egymást bátorítani, és megosztani a rettegést.

Aki szeretne mindebben részt venni, írjon a szokásos címünkre, és indulhat a játék: info[kukac]panikbetegseg.org

Share

2 thoughts on “Szabadulós játék pánikbetegeknek

 1. 38 eves vagyok 13 eve vagyok panikbeteg amire csak 6 ev utan ebredtem hogy orvoshoz kene fordulnom . 3 ev gyogyszeres kezeles utan rajöttem hogy jobb ha abban hagyom a gyogyszeres kezelest es magamon uralkodok , ami sikerült is ,,,….. de nem kivanom azt az elsö 4 percet amin keresztül megyek . szerencse hogy legyözöm es egy evben csak ketszer fordul elö. tehat azt javaslom minden panikbetegnek hogy fordulyon orvoshoz idelyeben ne evek utan mind ahogy en tettem!!!!!!

  • Szia Izabella!

   Vera vagyok, 32 éves.Mik voltak a tüneteid?Én is leküzdöttem már egyszer a pánikbetegséget- legalábbis azt hittem. Két évig kezeltek gyógyszerrel.Fél évembe telt abbahagyniMostanáig jól is voltam,de három hét alatt 3 ‘ rohamom ‘ volt.
   Nekem a szívem produkálja a tüneteket,csak úgy a semmiből,úgy érzem,mintha begörcsölne, aztán heves szívdobogás kíséri.Voltam kardiológusnál,azt mondta egészséges a szívem.
   Rettegek,hogy mikor jön rám megint.Köszi a válaszod!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük