Mi a derealizáció, és mit kezdjük vele

 

„Évek óta küzdök szorongással, depresszióval és gyomorpanaszokkal, amikre gyógyszert szedek. Most viszont olyan pánikrohamot éltem át, amilyet eddig soha. Mintha álmodnék, teljesen valószerűtlen volt körülöttem minden. Mi lehet ez, és mit csináljak?”

Ezt a levelet kaptam nemrég egy pánikbetegtől, akinek a tünetei hirtelen új formában jelentkeztek. Amit leír, azt a szakirodalom „derealizációnak” nevezi, vagyis valóságvesztésnek. Pontosan olyan tünetei vannak, mint amiket a levélíró átélt: álomszerű érzés, mintha az ember elvesztené a kapcsolatát a külvilággal, majd nagyfokú rémület, hogy „mi ez az egész, mit csináljak”. Egy másik betegem úgy írta le ezt az állapotot, hogy „mintha a szemem 5 centivel beljebb lenne a fejemben, és onnan néznék kifelé”. Olyan ijesztő érzések ezek, hogy az embernek az is eszébe jut, hogy most már biztosan megőrült.

Először is fontos tudni, hogy ezt az érzést ugyanúgy a stresszel és szorongással járó hormoningadozások okozzák, mint a pánikroham sok más tünetét. Számtalan pánikbeteg él át rendszeresen derealizációt, és bár borzasztóan zavaró és kellemetlen a tünet, de nem okoz megőrülést és nem életveszélyes állapot. Ennyiből tehát megnyugodhatunk.

Kevésbé jó hír, hogy nem lehet közvetlenül befolyásolni, mint mondjuk egy szapora szívverést vagy izzadást. Ez utóbbiak esetén jól bevált módszer a különféle légzőgyakorlatok és izomlazító gyakorlatok. A derealizációra ezek sajnos nem hatnak ugyanolyan jól, és fennmaradhat az álomszerű érzés akkor is, ha a pánikroham már elmúlt és a beteg viszonylag nyugodtnak érzi magát.

Azonban ez sem jelenti azt, hogy az illető megőrült volna, vagy hogy örök életére így marad. Léteznek úgynevezett “lehorgonyzó” gyakorlatok, amikkel megtanuljuk tudatosítani magunkban, hogy ilyenkor is a világban vagyunk, és nincsen semmi baj. A gyógyulás hosszútávú kulcsa pedig, hogy a beteg általánosságban is visszanyerje a nyugalmát. Ahogy haladunk előre a pánikbetegség kezelésben, úgy lesznek egyre ritkábbak a pánikrohamok, és ezzel együtt egyre inkább visszatér a nyugalom és magabiztosság érzése. Ez adja azt a kiegyensúlyozottságot, ahol a derealizáció nem jelentkezik többé.

Nincs tehát azonnali biztos mód az álomszerű érzés elmulasztására, de a célzott gyakorlatok és a pánikbetegség átfogó kezelése jó megoldást nyújt rá.

Share

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük