A program

A tízhetes program elején feltárjuk azokat az okokat, amik a pánikbetegséget és az agorafóbiát kialakítják és életben tartják, és kidolgozzuk azt a személyre szabott módszert, amivel ezeket kezelni tudjuk. A program során ezeket a módszereket tanítjuk meg, és ezeket Ön teljes értékűen tudja folytatni az alkalmak után is.

Egy példán bemutatva: a páciens nem tud buszon utazni, mert bizonytalan, bénító rettegést érez, amikor fel kéne szállnia. Itt egyrészt feltárjuk és megvizsgáljuk azokat a gondolatokat, amik a bizonytalan félelem mögött vannak, másrészt alapos előkészítés után gyakoroljuk a buszon való utazást. Általában a 3-4. óra körül szoktuk elkezdeni a terepgyakorlatokat, addig az “elméletibb” részével foglalkozunk az oktatásnak, de a program nagyon rugalmas, lehetővé teszi a páciensnek leginkább megfelelő haladást.

Az elérendő célokat Ön határozza meg. Ez bármi lehet, ami Önnek fontos, és aminek a hiánya gátolja az életvitelét. Leggyakoribb ilyen célok a tömegközlekedés, bevásárlóközpontok látogatása, a színházba-moziba járás, a hivatali ügyintézés, sportolás, vagy akár egy hosszabb séta.

Miután Ön meghatározza, hogy mit szeretne elérni és min akar változtatni, együtt megtervezzük az oda vezető legrövidebb utat. Az megtervezett lépésekre a terápia során gondosan felkészülünk, hogy az éles helyzet már ne okozzon jelentős szorongást. A terapeuta figyel arra, hogy mindez a gyógyulás érdekében hatékonyan, de kíméletesen történjen.

Az eredmények a gyógyulásra motivált emberek esetén már tíz hét alatt is jók, ami azt jelenti, hogy a páciens úgy érzi, hogy kezdi uralni azokat a helyzeteket és azokat a félelmeket, amiket addig bénítónak érzett. Sikerül olyan dolgokat megtennie, amikre már régóta nem volt képes. Nem múlik el tíz hét alatt teljes mértékben se az agorafóbia, se a pánikbetegség, de a megtanultak birtokában és azokat tovább folytatva tapasztalataink szerint néhány hónap alatt jelentős javulás történik az életminőségben és az önbizalomban.


Speciális program a pánikbetegség és az agorafóbia leküzdésére

Az általunk kidolgozott terápiás program kezdetén először is feltárjuk a pánikbetegség és az agorafóbia kialakulásának és tartós fennállásának az okait, kidolgozzuk a kezelés személyre szabott módszerét, majd a pácienssel együtt megtervezzük a gyógyulás felé vezető legrövidebb utat. Bár ilyen rövid idő alatt a tünetek teljes mértékben nem múlnak el, de elkezdődik az a tanulási folyamat, amely néhány hónap elteltével komfortosabbá teszi a fóbiás páciens életét

 

Share