Pánikbetegség kezelése gyógyszer nélkül

Visszatérő kérdés a pácienseink részéről, hogy gyógyszer nélkül elmúlhat-e a pánikbetegség, az agorafóbia.

Az általunk alkalmazott módszerhez nem szükséges gyógyszeres kiegészítő kezelés, mert közvetlenül a félelmet keltő gondolatokkal és helyzetekkel foglalkozunk. Ha a gyógyszer elnyomja ezeket a szorongásokat és gondolatokat, az nem teszi könnyebbé a terápiát.
Tudjuk, hogy nagyon kellemetlen ezeket a félelmeket átélni. Nagyon nehéz azzal a gondolattal nekiindulni egy-egy foglalkozásnak, hogy előre tudja a páciens, hogy rossz érzés lesz felszállni a buszra az oktatóval, vagy lemenni a metróba.

A kiegészített cikk teljes szövege itt olvasható:

Pánikbetegség kezelése gyógyszerek nélkül

Pánikbetegség kezelése gyógyszerek nélkül


Kezelés nélkül a pánikbeteg páciens élettere beszűkülhet, magába fordulhat, kialakulhat az agorafóbia vagy a depresszió. Gyógyítás ilyen esetben már ritkán lehetséges gyógyszer nélkül? Korábbi stádiumban azonban igen, bár e sok a vita, mert vannak, akik úgy gondolják, a gyógyszeres terápia a pánikrohamok rendszeres jelentkezése esetén elengedhetetlen, mások szerint a kognitív viselkedésterápia gyakorlatok végzése elegendő. Az viszont még a gyógyszerpártiak is belátják, hogy a szorongásos pánikszindróma eredményes gyógyításához önmagában nem elég a gyógyszer.

Sok pszichológus szerint a betegnek komoly önismereti munka segítségével kell rájönnie a probléma gyökerére. Mások szerint erre nem feltétlenül van szükség: a pánikbetegség okának részletes feltárása nélkül is teljesen megszüntethetők a tünetek.

Ezen kívül a különböző szorongásoldók és antidepresszánsok a tüneteket csupán elfedik, de nem szüntetik meg. A kognitív viselkedésterápia azonban a legtöbb dokumentált esetben, akár még távoktató program keretében is, a panaszok végleges megszűnését eredményezi.

Share

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük